De psychologie

Ze is onontbeerlijk en niemand kan er aan voorbijgaan.  Zelfs de intelligentste, meest getalenteerde hond, zal falen indien je hem niet begrijpt.

Hoe verder de opleiding van een hond vordert, over hoe meer kennis u zal moeten beschikken.  Wanneer men zal geconfronteerd worden met problemen zoals schotschuwheid, apporteerproblemen, waterangst, enz..., zal men moeten beschikken over veel kennis, ervaring en vooral veel psychologie, want in deze gevallen is het niet de zaak de hond op te leiden, maar meer de vraag: "Hoe halen we hem uit de impasse" waarin hij terechtgekomen is door onbegrip van de mens?

Al deze gevallen vormen voor mij een uitdaging, waarin in mij voor 200 % inzet om een oplossing te vinden.  Ik bekijk de betreffende hond, en stel het probleem vast.  Daarna vormt de psychologie mijn leidraad.

Stap per stap analyseer ik de hond, en "ontwar" knoopje per knoopje, zodat hij geleidelijk aan weer herboren wordt en terugvindt wat hij niet had mogen verliezen, nl. zijn evenwicht.

Het vormt voor mij telkens weer een uitdaging, maar het geeft me iedere keer een fantastisch gevoel als ik iemand kan helpen zijn hond weer op de sporen te plaatsen, zijn vertrouwen terug te vinden.

Ik zoek, probeer en eenmaal de juiste methode ontdekt, pas ik ze toe op de hond met als resultaat dat de angst voor het probleem systematisch verdwijnt en dat we naar elkaar toe groeien en een team vormen, waarbij de eigenaar en zijn "compagnon" zich goed voelen !

Opgeven is geen optie, iedere hond verdient een kans !

Hondentraining "Vom Pfahldorf"