Click on the images to enlarge - Klik op de foto's voor een groter formaat

"De betovering"

Het begon allemaal in 1989 toen ik regelmatig bij een valkenier vertoefde die met Epagneul Breton werkte.

Het was een waar genot deze zeer goede Epagneul aan het werk te zien, telkens prachtig vast voorstaand
op konijn en perfect gehoorzaam.  Dit was ook wel nodig bij het jagen met een havik.  Het waren telkens
weer magische momenten, deze wisselwerking tussen jager en prooi.  Vanaf dit moment voelde ik het vuur  in mij branden, want dit was niet alleen een passie, het was een roeping !
Ik was "gebeten" om het in hondentaal uit te leggen.

Maar soms komt het anders dan men denkt.
In de plaats van een Epagneul Breton, verscheen een Duitse Korthaar op het toneel.  Het zou een beste hond worden waarvan ik heel veel leerde en die het tot een eerste prijs schopte op de geduchte "VerbandsgebrauchsprŁfung", de zwaarste allround africhtingsproef voor jachtgebruikshonden.

"Investeren in kennis"

Al vlug wilde ik bijleren en ging op zoek naar kennis.  En dat vond ik, waar anders...  in het land waar zo veel goede hondenrassen ontstaan zijn, in Duitsland.  Hun proevensysteem voor jachthonden is dan ook uniek en wordt vandaag de dag overal toegepast in Europa en voornamelijk in de landen waar de jacht nog iets "betekent", zoals in Oostenrijk, TsjechiŽ, Hongarije...  maar ook meer en meer in Noord-Amerika, via import van Duitse bloedlijnen.

Voorzichtig werden contacten gelegd met gerenommeerde africhters, geen mensen van "grote theorieŽn en/of therapieŽn" maar stuk voor stuk persoonlijkheden uit de PRAKTIJK, met indrukwekkende erelijst.  Duizenden kilometer werden afgelegd van noord naar zuid en van west naar oost.  Van aanlegproeven tot meesterproeven, tot het boeiende maar moeilijke zweetwerk op ziek (gekwetst) grofwild... .

"Visie"

Alhoewel de Duitse Staande Korthaar mijn eerste liefde was, ben ik geen rasfanatiekeling - dat zou niet verstandig zijn.  Ik kan enorm genieten van het Engelse type "werklabrador" of een volbloed Engelse Pointer of Setter.

In elk ras heeft men goede honden en minder goede exemplaren, natuurlijk in het ene ras al meer dan het andere... .  Er bestaat niet iets als "de beste of de mooiste" hond.  Een hond die goed werkt "wordt" mooi.

In de voorbije jaren heb ik een "eigen" visie ontwikkeld m.b.t. het werken met jachthonden, een geheel eigen stijl ontwikkeld gebaseerd op invloeden die bepaalde mensen op mij gehad hebben, in combinatie met jarenlange ervaring.

Misschien een tip voor mensen die echt de passie voelen om met (jacht)honden te werken.  Vorm een eigen visie, creŽer uw eigen kader.
Leer nadenken en evalueren m.b.t. de verschillende honden waarmee je werkt.  En vooral, stel uzelf een doel waar je naartoe wil !

Wees vooral kritisch t.o.v. wat mensen u proberen te vertellen, d.w.z. geloof niet "zomaar" alles wat men u zegt, maar wees vooral "kritisch voor uzelf" en leer aanvaarden dat je niet alles weet en fouten maakt en dat je ervan kan leren !  En als je mensen zoekt bij wie je wil leren, ga dan op zoek naar de besten.  Soms zal je daarvoor moeten reizen.  Maar wie de passie bezit, zal ongetwijfeld zijn weg wel vinden... .

Tot slot, een jachthond opleiden is niet zo moeilijk als sommigen willen doen geloven, want het zijn hoofdzakelijk de "randfactoren" die zullen bepalen of je slaagt of niet !  De juiste ingesteldheid, daar draait het om !

Succes !